Recensie Genadeloos door Hanno Cramer

Hanno Cramer las Genadeloos en plaatste een prachtige recensie op de website van Tijdschrift voor Coaching!

Met Helweek heeft Larssen zich flink in beeld geschreven. Om je doel te bereiken moet je je grenzen verleggen. Het wordt niet zo gepresenteerd, maar je kunt zeggen dat Larssen in Genadeloos zijn groeiprincipe als het ware toepast op wat er ná die ene Helweek gebeurt. Als verandering een proces van elke dag wordt. En de strijd om je doelen te halen navenant moeilijker. De rode draad is simpel en niet nieuw; er is al veel over geschreven: maak de doelen in je leven duidelijk, leer ze liever te willen dan alles wat je nu al hebt, zet opzij wat je van je koers brengt. Om je talenten te realiseren moet ieder mens ooit uit z’n comfortzone komen. Talent is interessant en een sterke wil is nodig, maar doorzetten en je doel halen is uiteindelijk een zaak van doen: van gedrag en dagelijkse handelingen. Dit boek helpt je dat gedrag te ontwikkelen.

Larssen kiest als uitgangspunt dat je je doelen kúnt verwezenlijken. Natuurlijk zit daar de gedachte bij dat je in dat proces ook leert om háálbare doelen te stellen. Het onmogelijke willen is iets dat je afleert, als je eerlijk naar jezelf leert zijn. Dat is een sympathieke gedachte. Ik merk dat ik soms enige weerstand voel. Weerstand om mijn comfortzone te verlaten. Weerstand om een besluit te nemen. Dat vind ik één van de belangrijkste punten uit Larssens verhaal: als je je doel eerlijk helder hebt, néém dan het besluit om er voor te gaan. Anders hou je altijd alle opties open. En dat is misschien wel mijn grootste valkuil.

De doelgerichtheid van topsporters gebruikt Larssen graag als voorbeeld. Met mental training leer je je gedachten zo te sturen en te gebruiken dat je denken en je doen in één lijn komen te liggen. Je hele leven in dienst van dat doel. Softe en comfortabele gedachten passen daar niet bij — dezer dagen las ik dat 12 jarige sporters, die de top willen bereiken: ‘2x per jaar naar de Mac mogen’… In die zin leert mental training je ‘genadeloos’ voor jezelf te zijn. Ik vind de term genadeloos persoonlijk niet uitnodigend. Maar misschien heb ik daarom niet al mijn doelen in mijn leven bereikt. Larssen heeft een toegankelijk boek geschreven. Hij wijst overtuigend aan waar het vaak mis gaat en geeft nuttige handvatten om dat te veranderen. Een aanrader.

– Hanno Cramer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

© Helweek 2020