Maandag

Vaste gewoontes – de start bij verandering

Vandaag je eerste dag waarbij je vroeg uit de veren moest; je Helweek is begonnen! Vond je het lastig om gisteren al om 22:00 te gaan slapen terwijl je weet dat om 5:00 de wekker alweer gaat? Een tip van ervaringsdeskundigen: zoek ruim van tevoren alvast de rust op. Blijf niet achter je computer, tablet of TV hangen tot iets voor tienen, maar begin al eerder met ontspannen. Een bad, een boek, een relaxed muziekje, waar jij ook maar rustig van wordt. En zorg dat je daarvoor al de voorbereidingen hebt getroffen voor de dag erna. Zodat je daar niet meer over ligt te malen.

Je gewoontes in kaart brengen
Het is misschien niet het meest spannende klusje ooit, je gewoontes in kaart brengen. Maar je kunt het natuurlijk wel leuker maken voor jezelf. Bijvoorbeeld door – in plaats van een standaard opsomming op papier – een mindmap of collage te maken.

Je gewoontes veranderen
Gewoontes zijn niet voor niets gewoontes, ze zitten ingesleten in je dagelijkse ritme. Helweek gooit dat ritme al aardig door de war, maar dan nog kan het handig zijn jezelf wat extra bewustzijn mee te geven van de dagelijkse dingen die je anders wilt doen. Een tip die we binnen kregen was om post-its op te hangen op plaatsen waar je vaak langs komt (zoals de koelkast, de badkamerspiegel, etc.), of op dingen die je vaak gebruikt (zoals je telefoon, je laptop, de televisie, het koffiezetapparaat, etc.), met daarop een symbool of tekstje dat je herinnert aan je voornemens.

Maandag: Vaste gewoontes

© Helweek 2020